fbpx

PRP ( Platelet- Rich Plasma / Blodplättrik Plasma )

Vad är PRP?

PRP ( Platelet- Rich Plasma / Blodplättrik Plasma )   är en bioföryngrande cellteknik som genom tillväxtfaktorer i våra blodplättar stimulerar hudens cellföryngring och produktion av kollagen och elastiska fibrer. Även hårbotten kan behandlas för att återuppliva avtagande hårväxt och skäggväxt

PRP-behandling, (vampyrbehandling) är en naturlig, enkel och smärtfri behandling mot håravfall och tunnhårighet, samt för hud med exempelvis rynkor, solskador och ärr. Behandlingen innebär att plasma med tillväxtfaktorer ur ditt egna blod injiceras i huden eller hårbotten.

Blodplättar (trombocyter) är små blodkroppar och deras huvuduppgift är att hejda blödningar som uppstått i kroppens blodkärl genom att täppa igen de öppna sår som uppstått. Trombocyterna styr blodets koagulering så att en kompletterande koagel bildas som täpper igen såret. Bland dessa tillväxtfaktorer finns stamceller som bl.a. binder sig till blod-stamceller och stimulerar dessa till att växa och dela sig, och därigenom föröka sig, och även till celler som bygger upp fina kärl. I den primära (cellulära) hemostasen kommer proteiner från skadat kollagen i kontakt med blodplättarna. De aktiverade blodplättarna binds till kollagen och utsöndrar granula vilket leder till frisättning av adenosindifosfat och fibrinogen varvid vävnaden läker.

Fördelar med PRP

PRP är en helt naturlig behandling utan biverkningar. Vi använder patientens eget blod för att göra en förändring av hud eller hår. Det föreligger ingen risk för allergier eller andra komplikationer då allt material vi använder i behandlingen härstammar från patienten själv.

Behandlingstid ca 45 minuter.

100% naturlig behandling utan biverkningar.

PRP behandlingarna utförs alltid av anställd legitimerad sjukvårdspersonal.

Läs mer

Vad du ska tänka på innan din behandling

Undvik omega-3
undvik kosttillskott med omega-3 och undvik gärna matprodukter som är rika på omega-3 fetter, så som fisk och avokado, 3 dagar innan din behandling. Omega-3 är blodförtunnande och kan orsaka att man får enklare blåmärken.

Drick vatten
Drick rikligt med vatten innan din behandling , men självklart inte överdrivet mycket .Är du uttorkad så blir det svårare att dra blod från dig.

Ät inte medicin med ibuprofen
Ibuprofen är blodförtunnande. Undvik i mån av möjlighet  att ta det två dagar innan behandling. Smärtstillande tabletter som innehåller paracetamol går bra.

Förutsättningar

De flesta personer som är friska kan göra en PRP-behandling och se ett bra resultat. Exakt hur många behandlingar som krävs är beroende hur din kropp mår , olika kroppar reagerar olika , vissa klarar sig med mindre antal behandlingar än andra  Vår rekommendation är  3–4 behandlingar för att nå bästa möjliga effekt i  processen som PRP ger upphov till i kroppen.

Vilka förutsättningar du har och vilka resultat du kan få är väldigt individuellt.

Resultat

Anti-inflammatoriska preparat och infektioner kan störa trombocyterna och eventuellt påverkar resultatet av PRP . Järnbrist (anemi ) , obalans i sköldkörtelproduktionen eller hög stressfaktor kan motverka resultatet av PRP .  Effekten av dessa faktorer kan påverka den positiva effekten av PRP behandlingen .

Läs mer

En behandling börjar alltid med en konsultation

Innan en PRP-behandling är det viktigt att undersöka patienten för att se att behandlingen kommer att kunna ge ett önskat resultat. Finns det begränsningar går vi igenom dessa och berättar hur detta kan påverka resultat.

Så går  konsultation till :

1. Hälsodeklaration

När ni kommer in får Ni fylla i en Hälsodeklaration på en tablet – ett formulär med frågor om eventuella sjukdomar, medicinering eller annat som kan påverka behandlingen . om ni önskar kan skicka frågorna med epost i förväg , hälsodeklarationen undertecknas alltid av Er .

Hälsodeklarationen fylls i elektroniskt på en iPad och det tar endast 3–4 minuter.

2. Målsättning

Oftast vill personer vill  ha mer hår och tjockare hår , i fall när vi behandlar hårväxt . Vi diskuterar / pratar oss fram till rimliga förväntningar till dig som patient.

Tyvärr kan det ibland vara så att patienten tappat för mycket hår för att PRP-behandling skulle ge ett bra resultat.

I områden som exempelvis saknar hår går det inte att återskapa hårväxt med PRP-injektioner. I de fallet krävs det en hårtransplantation.     

3. Undersökning

Vi undersöker hårbotten med en mikrokamera för att kunna bedöma hur hårsäckarna ser ut och hur hårstråna växer. Det är viktigt för oss att se om hårsäckarna har krympt och hur många hårsäckar som finns i varje område. Då går det att göra en planering hur många behandlingar som behövs samt hur dessa skall utföras för maximalt resultat.

Det är också viktigt att se om det finns hudförändringar, eksem eller psoriasis som kan komma att påverka resultatet av behandlingen.

Kamerautrustningen har 50 till 200 gångers förstoring för att upptäcka de minsta detaljerna i skalpen och hårsäckarna, eller skäggsäckarna . Kameran i kombination med dataprogram kan bedöma hårväxtfaktorer för behandlingsplan.

Boka PRP-behandling

När vi är klara med undersökningen gör vi en bedömning av hur en bästa möjlig behandling skulle se ut och hur många behandlingar vi tror patienten kommer att behöva. 

Läs mer

Så går en behandling till kortfattat

På hud ger PRP ökad kollagenbildning, jämnare hudton och struktur samt mer lyster. På hår ökar PRP hårtillväxten och gör så att hårsäcken producerar ett starkare hårstrå. PRP hjälper dessutom de transplanterade hårsäckarna att läka efter en hårtransplantation.

Alla kan genomgå en PPR-behandling och de flesta klarar av att gå till jobbet direkt efteråt. Lite rodnad i huden kan synas i några timmar efter en behandling, men biverkningarna är inte större än så.

Behandlingen utförs på detta sätt :

1. Bedövning

Vi erbjuder alla patienter möjligheten att använda bedövningssalva vid PRP-behandling. Bedövningssalvan ska verka i cirka 45 minuter innan behandlingen påbörjar. För behandlingar på huden använder vi alltid bedövningssalva.

Vid PRP-behandling för håret erbjuder vi också bedövningssalva, men verkan är liten då skillnaden mellan med bedövning och utan är extremt liten  .

2. Blod dras

För att utvinna tillväxtfaktorerna till vår PRP-behandling behöver vi dra blod från dig. Detta går på ett par minuter. I undantagsfall kan patienten få ett litet blåmärke i armvecket där blodprovet togs.

3. Centrifugering

När blodprovet har tagits läggs rören i en centrifug för att separera de röda blodkropparna mot blodplasman och de vita blodkropparna, där tillväxtfaktorerna finns. Vi nyttjar den nyaste tekniken som finns idag.

4. Utvinna tillväxtfaktorer

I det centrifugerade provet finns nu de olika beståndsdelarna av blodet. Med ny teknik får vi en starkt koncentrerad plasma, upp till 6 ggr mer än med äldre teknik, som kommer ha bra effekt på håret eller huden .

5. Injektion

När alla tillväxtfaktorer är samlade i små sprutor är det färdigt för att injiceras. Vi använder 1 ml sprutor med de tunnaste nålarna på marknaden för att det ska kännas så lite som möjligt för våra patienter. 

Info PRP hud

Därefter tas blodplasma upp i små sprutor med 0,19 mm tunna nålar som injiceras ytligt in i huden. Avslutningsvis används en lugnande och återfuktande ansiktsmask. Vi rekommenderar 3-5 PRP-behandlingar som genomförs på en intervall av fyra (4) veckor . Detta är för att den positiva processen av kollagenbildning av PRP behandlingen ska påbörjas. Därefter räcker det med behandling varje halvår för att bibehålla den positiva effekten. Hela behandlingen tar ungefär timme.

Läs mer

Prislistor och efter behandling

Gillar du? Dela med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Din plats för hälsa och välbefinnande!

Intresserad av att utbilda dig inom traditionell kinesisk medicinsk terapi?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Copyright Kina-Terapi 2023 © All rights Reserved