fbpx

Akupunktur för gravida/Förlossningsförberedande

Akupunktur för gravida/Förlossningsförberedande

Traditionell kinesisk akupunktur och TKM massage har visat sig ha positiva effekter på en kvinnas vanligaste bekymmer under graviditet. Dessa består blandannat av: halsbränna, svullna ben, förstoppning, karpaltunnelsyndrom, ischiassmärta och illamående.

Från ett kinesiskt traditionellt medicinskt perspektiv så medför utvecklingen av ett nytt liv i en kvinnas livmoder inte en jättestor förändring då moder och foster ses som ett. TKM anser att en kvinnas hälsa fortfarande bör hållas balanserad enligt Yin yang filosofin med undantag för vissa örter och behandlingspunkter som vi vet kan medföra risker, dessa undviks självfallet. De obalanser som kvinnan upplever behandlas alltså traditionellt men med stort fokus på fostrets fortsatta välbefinnande.

När kan man få akupunktur under graviditeten?

Generellt så är akupunktur säkert under hela graviditeten. Själva behandlingen och de säkerhetsåtgärder som vidtas varierar dock utefter kvinnans upplevda symptom och det stadium av graviditeten som hon befinner sig i.

Kan akupunktur lindra de första obehagsfyllda symptomen?

Kort sagt, ja. Vetenskapliga studier har bevisat att veckovisa behandlingar kan hjälpa gravida kvinnor att lindra symptom som illamående, kräkningar, sömnbesvär och huvudvärk samt att hjälpa kroppen att vänja sig vid den nya hormonella balansen i kroppen och att tillgodose fostret med näring.

Hur kan akupunktur hjälpa?

Först och främst så hjälper akupunktur att bibehålla kvinnan energimässiga balans, något som anses vara ett likhetstecken med god hälsa inom TKM. Igenom denna balans så lindras smärta och andra bekymmer och immunförsvaret höjs.

Utifrån ett vetenskapligt perspektiv så frigör isättningen av nålar i huden större mänger endorfiner och andra hormoner som hjälper till att lindra smärta och balansera nervsystemet.

Akupunktur kan också användas för att behandla en mängd olika besvär förknippade med graviditet och/eller för att förbereda kroppen inför förlossningen.

Möjliga användningsområden där akupunktur kan hjälpa inkluderar:

 • Lindrande av illamående och kräkningar
 • Lindrande av smärta under förlossning
 • Lindrande av smärta efter kejsarsnitt
 • Lindrande av panikkänslor, stress och depression under graviditeten
 • Hjälp vid generell smärta och obehag orsakad av graviditeten
 • Hjälp för att framkalla värkarbete
 • Hjälpa kvinnor att bli gravida, både på naturlig väg och genom fertilitetsbehandlingar såsom IVF
 • Korrigera barnets position i livmodern om sätesbjudning uppstår
 • Lindra ömhet i brösten
 • Minska trötthet
 • Lindra huvudvärk
 • Lindra halsbränna
 • Lindra bäckenbottenbesvär
 • Behandla förstoppning och hemorojder
 • Behandla smärta i ischias

Är akupunktur till hjälp innan förlossningen?

Akupunktur hjälper till att både bibehålla kroppens styrka och att göra den redo att producera tillräckligt med näringsämnen för att snabbt kunna återhämta sig efter förlossningen. Akupunkturen hjälper också till att skapa en stabil mjölkproduktion och att släppa på spänningar i bröst och mellanrygg, reducera spänningar i bröst såväl som att förminska potentiella bröstkörtelknutor. Bra att veta kan vara att akupunktur också rent generellt förbättrar brösthälsan och således kan förhindra eventuella framtida bröstkörtelproblem.

Slutligen så kan också akupunktur vara andvändbart under själva förlossningen för att lindra smärta, släppa på spänningar samt hjälpa till att slappna av i och stretcha ut muskler. Detta bidrar till en mer följsam förlossning och snabbare återhämtning.

Och efter förlossningen?

Akupunkturen du fått innan förlossningen kommer också ha positiv effekt efteråt. Först och främst så kommer det underlätta återhämtningen på såsätt att symptom kan lindras eller förhindras. Dessa symptom inkluderar trötthet, återhämtning av muskler, återställning av livmodern, normalisering av menscykeln och förhindrande av förlossningsdepression. Akupunktur kan också användas efter förlossning för att återfå energi/blod balansen i kroppen och för att förbättra mjölkproduktionen. Då inga substanser används under isättandet av nålar så finns ingen risk att något skadligt överförs till modersmjölken.

Vi vill vara tydliga med att en certifierad akupunktör har kunskap om vilka områden och punkter på kroppen som bör undvikas under en graviditet!

Prislistor och efter behandling

Gillar du? Dela med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Din plats för hälsa och välbefinnande!

Intresserad av att utbilda dig inom traditionell kinesisk medicinsk terapi?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Copyright Kina-Terapi 2023 © All rights Reserved